Page 27 - _İUK v.5
P. 27

LEADER -  AVRUPA BİRLİĞİ’NDEKİ BAŞARILI UYGULAMA ÖRNEKLERİ




 Slovenya’nın Kalbinde   okul yemeklerinde kullanılmasıiçin faaliyet-  tegre meyve ve sebze üreticileri ve işlenmiş
                                                                  gıda tedarikçileri sayısı 16’dan 26’ya çıkarıldı.
              lerde bulunuldu. Okullarda gıda tedariğinden
 Kısa Tedarik Zinciri  sorumlu kişilerle doğrudan temas yoluyla,   YEG üyelerinden düzenli olarak sipariş ve-

                                                                  ren kamu kuruluşu sayısı 18’den 30’a yüksel-
              günlük taze ürünlerin yerel üreticilerden
 PROJESI      teminini  sağlayan  kısa  tedarik  zincirlerinin    di. Okullar tarafından sipariş edilen miktarlar
                                                                  artmış ve çiftçiler, okulları önemli bir müşteri
              avantajlarını, çocuk sağlığına ve yerel ekono-
              miye olan yararlarını açıkladılar.                  olarak tanıdı ve üretim planlarını, okullardan
                                                                  gelecek talebe ve ürün yelpazesine göre
              Sürdürülebilir yerel gıda arzı konusunda far-       uyarlamaya başlamıştır. Ortak planlama, fi-
              kındalığı arttırmak için yedi okulun tamamın-       yatlar üzerinde ortak anlaşma, şeffaflık, bilgi
              da okul öğrenciler ve yetişkinler için farkında-    alışverişi ve tek başlarına asla ulaşamayacak-

              lık arttırıcı eğitimler düzenlendi. Katılımcılar,   ları yeni pazarlara erişim çiftçiler tarafından
              üyeleri tarafından sunulan yerel ürünleri de        projenin başlıca faydaları olarak değerlendi-
              tattılar. YEG ve faaliyetleri hakkında broşür-      rilebilir. YEG görünürlüğünü arttırmış ve çift-
              ler basıldı ve çiftçilere, okullara ve diğer ilgili   çileri kırsal ve kentsel merkezlerle birleştiren
              paydaşlara  dağıtıldı.  Proje,  YEG  faaliyetleri-  önemli bir aktör olarak kabul edilmiştir.
              nin  sürdürülmesi  ve  geliştirilmesi  yönünde      10 Bin 370 Avro tutarındaki toplam proje mali-
              önemli bir adım attı.                               yetinin, 6 Bin 500 Avrosu LEADER tarafından

              Yöredeki, küçük ölçekli yerel organik veya en-      karşılanmıştır.




















 Detaylı bilgi için: http://www.zadruga-dobrina.si/
 https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/sustainable-local-food-2013_en
                                                              27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32