Page 27 - _İUK v.5
P. 27
LEADER - AVRUPA BİRLİĞİ’NDEKİ BAŞARILI UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Slovenya’nın Kalbinde okul yemeklerinde kullanılmasıiçin faaliyet- tegre meyve ve sebze üreticileri ve işlenmiş
gıda tedarikçileri sayısı 16’dan 26’ya çıkarıldı.
lerde bulunuldu. Okullarda gıda tedariğinden
Kısa Tedarik Zinciri sorumlu kişilerle doğrudan temas yoluyla, YEG üyelerinden düzenli olarak sipariş ve-
ren kamu kuruluşu sayısı 18’den 30’a yüksel-
günlük taze ürünlerin yerel üreticilerden
PROJESI teminini sağlayan kısa tedarik zincirlerinin di. Okullar tarafından sipariş edilen miktarlar
artmış ve çiftçiler, okulları önemli bir müşteri
avantajlarını, çocuk sağlığına ve yerel ekono-
miye olan yararlarını açıkladılar. olarak tanıdı ve üretim planlarını, okullardan
gelecek talebe ve ürün yelpazesine göre
Sürdürülebilir yerel gıda arzı konusunda far- uyarlamaya başlamıştır. Ortak planlama, fi-
kındalığı arttırmak için yedi okulun tamamın- yatlar üzerinde ortak anlaşma, şeffaflık, bilgi
da okul öğrenciler ve yetişkinler için farkında- alışverişi ve tek başlarına asla ulaşamayacak-
lık arttırıcı eğitimler düzenlendi. Katılımcılar, ları yeni pazarlara erişim çiftçiler tarafından
üyeleri tarafından sunulan yerel ürünleri de projenin başlıca faydaları olarak değerlendi-
tattılar. YEG ve faaliyetleri hakkında broşür- rilebilir. YEG görünürlüğünü arttırmış ve çift-
ler basıldı ve çiftçilere, okullara ve diğer ilgili çileri kırsal ve kentsel merkezlerle birleştiren
paydaşlara dağıtıldı. Proje, YEG faaliyetleri- önemli bir aktör olarak kabul edilmiştir.
nin sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde 10 Bin 370 Avro tutarındaki toplam proje mali-
önemli bir adım attı. yetinin, 6 Bin 500 Avrosu LEADER tarafından
Yöredeki, küçük ölçekli yerel organik veya en- karşılanmıştır.
Detaylı bilgi için: http://www.zadruga-dobrina.si/
https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/sustainable-local-food-2013_en
27